Private Blog Network

november 9, 2021

Comments

Wat is een Private Blog Network (PBN)?

Een BPN is een netwerk van websites die alleen tot doel heeft om te linken naar één bepaalde website, om zo de autoriteit van die website te beïnvloeden.

Stel dat een PBN 40 websites bevat. Een website ontvangt dan 40 links. Hierdoor wordt de autoriteit van die website versterkt, waardoor de ranking wordt verbeterd. Dat is toch mooi zou je zeggen. Nou, nee deze vorm van linkbuilding wordt ook wel blackhat SEO genoemd. Het is tegen de richtlijnen van Google, je moet tenslotte je links verdienen, en je loopt het risico dat je een penalty krijgt, waardoor al je rankings verdwijnen.

Wordt deze vorm van linkbuilding vaak gebruikt en waarom doen ze dit dan?

Ja, deze vorm van linkbuilding wordt toch nog vaak gebruikt. Blijkbaar wegen de voordelen toch op tegen de nadelen. In onze optiek is dit alleen scoren op korte termijn. De reden waarom ze dit doen is omdat het toch wel een tijd duurt om autoriteit op te bouwen en dus te scoren in Google. Om organische links te krijgen, zal je onder andere kwalitatief goede content moeten schrijven. Dat is niet eenvoudig en het is tijdrovend.

Hoe wordt een PBN opgebouwd?

Meestal worden verlopen domeinnamen gekocht die al een bepaalde autoriteit opgebouwd. Omdat ze autoriteit hebben opgebouwd zijn er inkomende links naar die domeinnaam. De domeinnamen worden voorzien van een website met basic inhoud. Ook worden wel eens bestaande websites gekocht voor de PBN, meestal zijn dit oude website waar al een tijdje niets mee wordt gedaan.

Worden in dit voorbeeld de 40 links direct geplaatst?

Nee, als dat gebeurt dan zal dit voor Google al een trigger zijn om dit nader te onderzoeken, althans het algoritme zal dit detecteren. Meestal zie je dat elke maand een aantal links worden geplaatst.

Hoe zie je of het een Private Blog Netwerken is?

Gebruik het volgende richtlijnen om te overwegen of een website deel uitmaakt van een PBN:

Link profiel: Een linkprofiel is de samenstelling van links die naar website of pagina wijzen. Een website of websites met hetzelfde backlink profiel is verdacht.

Hosting: websites die allemaal van hetzelfde IP afkomen, kunnen reden tot bezorgdheid zijn.

Webdesign: Het bijhouden van meerdere website is veel werk, dus websites die echt op elkaar lijken, anders dan een andere kleur, lettertype etc. kunnen onderdeel zijn van een PBN. Meestal ziet een website binnen een PBN er echt niet uit.

Actualiteit: Geen nieuwe content, geen nieuwe externe links, of slechts een klein aantal links van derden kan erop wijzen dat de website niet authentiek is en alleen wordt gebruikt voor links.  Een ander negatief teken zou kunnen zijn dat artikelen, afbeeldingen, of zelfs video’s gekopieerd zijn.

Website-eigendom: Controleer de WHOIS lookup tools, voor .nl domeinen ga je het beste naar SIDN.nl voor contactinformatie en eigendom van de websites om te zien of de informatie verborgen is.

SEO uitbesteden. Waar moet ik op letten?

Als je een bureau of consultant inhuurt voor je linkbuilding werkzaamheden, zorg er dan voor dat, voordat er links worden geplaatst, je een overzicht krijgt van de websites waar een link wordt geplaatst. Op die manier kun je zelf onderzoeken of die website onderdeel uitmaakt van een PBN.

Wil je gebruiken van onze diensten met betrekking tot SEO of het maken van een website

Related Posts

Website laten maken kosten

Website laten maken kosten

Hoeveel bedragen de kosten bij een WordPress website laten maken Je wilt een WordPress site laten maken en je vraagt je af wat de kosten zijn. Als je dit gaat onderzoeken kom je normaliter uit tussen de 500 – 1000 euro voor een eenvoudige website met standaard...

Snelheid van je website meten

Snelheid van je website meten

Je hebt de 8 tips om je website sneller te maken uitgevoerd en nu wil je zien wat de resultaten hiervan zijn. Er zijn verschillende gratis tools om dit te meten: Google Pagespeed Insight Pingdom Tools GT metrix Webpagetest Google Pagespeed Insight Hiermee kun je de...

8 Tips om je wordpress website te versnellen

8 Tips om je wordpress website te versnellen

Volgens Google zal een bezoeker een website verlaten als deze langer laadt dan 3 seconden. Als een website er lang over doet om te laden, zal dit ook een effect hebben op de ranking van de website, omdat zoekmachines willen dat bezoekers snel de website kunnen...

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This