Snelheid van je website meten

september 10, 2020

Comments

Je hebt de 8 tips om je website sneller te maken uitgevoerd en nu wil je zien wat de resultaten hiervan zijn.

Er zijn verschillende gratis tools om dit te meten:

  • Google Pagespeed Insight
  • Pingdom Tools
  • GT metrix
  • Webpagetest

Google Pagespeed Insight

Hiermee kun je de snelheid van je website op een Desktop of op een Mobiel testen.

Je krijg dan een resultaat te zien tussen de 0 en 100. 0-49 is slecht. 50-89 is gemiddeld en 90 of meer is goed.

Google Pagespeed geeft je een aantal tips om de snelheid van je website te verbeteren.  

Als je een score hebt van 49 op mobiel dan is dat dus slecht. Echter je moet wel een aantal zaken in ogenschouw nemen. Hoe de score tot stand komt is onduidelijk. Je zou in principe moeten kijken naar de webvitals en niet zo zeer naar de score. Alleen die criteria van de webvitals zijn wel erg hoog. Google past dit ook wel eens aan. Als je kijkt naar de laadtijd dan is een laadtijd van <1 sec goed, 1-3 sec gemiddeld en >3 seconden traag.

Daarbij komt dat Google voor de test voor mobiel gebruikt maakt van een configuratie van Motorola uit 2016 en een trage 4G verbinding. De huidige generaties mobiele telefoons zijn bijna 2 maal zo snel als de Motorola en op de meeste plaatsen is er een snelle 4G. Daarbij komt dat 5G in aankomst is en al op enkele plaatsen al beschikbaar.

Natuurlijk wil iedereen een snelle website, maar dan zou je zelf als Google moeten voldoen aan de criteria die je zelf opstelt. We deden een proef om de som. Zie hieronder het resultaat

 

Resultaat google

En jawel, ze voldoen zelf niet aan hun eigen criteria. Kortom, hun website is niet snel.

Ons advies is dus kijk niet zozeer naar deze scores, maar bekijk de tips die ze geven die zijn wel waardevol.

Pingdom tools

Hiermee kun je ook een laadtijd van je website bepalen, maar dan alleen voor de desktop. Je krijgt een score van 0-100 en ook tips om dit te verbeteren. Je kunt met de Pingdom tools alleen een beperkt aantal locaties kiezen. Verder krijg je een overzicht van de componenten van je website die worden geladen. Je ziet de volgorde waarin ze worden geladen en hoe lang dat duurt. Erg handig om te bepalen waar de schoen wringt.

GT Metrix

Qua functionaliteit is het ongeveer hetzelfde als bij Pingdom tools. Als je geen account aanmaakt kun je alleen Vancouver, Canada als locatie opgeven met als Chrome als browser.

Met een account zijn er meer mogelijkheden. Je kunt kiezen uit 7 verschillende locaties waaronder London en 2 browsers ( Chrome of Firefox). Daarnaast kun je kiezen welke connectie je wilt testen (breedband, 3G etc.).

Webpagetest

Dit is onze favoriet. De mogelijkheden zijn gewoonweg wat uitgebreider. Je kunt kiezen uit een heleboel locaties waaronder 2 in Amsterdam. Je kunt kiezen uit 3 browsers (Chrome, Firefox en Opera). Daarnaast kun je kiezen uit 13 connecties en een custom connectie.

Je kunt de test tot 9 keer toe laten draaien en dit opnemen op video.

Net zoals bij Pingdom tools and GT Metrix krijg je een waterval van de componenten van je website te zien. Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden die je kunt bekijken om je site te versnellen.

Conclusie:

Je hebt een WordPress website laten maken of je hebt zelf een website gebouwd. De snelheid van de website is zeer belangrijk. Je kunt dus gebruik maken van verschillende tools om je website te analyseren, zodat je uiteindelijk de snelheid van de website kunt verbeteren. Welke tool je wilt gebruiken is aan jou. Focus je echter niet alleen op de cijfers die sommige tools aangeven, maar gebruik de tips die gegeven worden en/of analyseer waar de pijnpunten zitten en los deze op.

 

Related Posts

Private Blog Network

Private Blog Network

Wat is een Private Blog Network (PBN)? Een BPN is een netwerk van websites die alleen tot doel heeft om te linken naar één bepaalde website, om zo de autoriteit van die website te beïnvloeden. Stel dat een PBN 40 websites bevat. Een website ontvangt dan 40 links....

Website laten maken kosten

Website laten maken kosten

Hoeveel bedragen de kosten bij een WordPress website laten maken Je wilt een WordPress site laten maken en je vraagt je af wat de kosten zijn. Als je dit gaat onderzoeken kom je normaliter uit tussen de 500 – 1000 euro voor een eenvoudige website met standaard...

8 Tips om je wordpress website te versnellen

8 Tips om je wordpress website te versnellen

Volgens Google zal een bezoeker een website verlaten als deze langer laadt dan 3 seconden. Als een website er lang over doet om te laden, zal dit ook een effect hebben op de ranking van de website, omdat zoekmachines willen dat bezoekers snel de website kunnen...

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This