Volgens Google zal een bezoeker een website verlaten als deze langer laadt dan 3 seconden. Als een website er lang over doet om te laden, zal dit ook een effect hebben op de ranking van de website, omdat zoekmachines willen dat bezoekers snel de website kunnen bezoeken. Dus zorg voor een snelle websitie.
Hieronder een aantal tips om je WordPress website te versnellen.
- Installeer een caching plugin
- Kies de juiste webhosting provider
- Verwijderen onnodige plugins
- Afbeeldingen verkleinen
- Beperk het gebruik van Social Media buttons
- Een Content delivery network (CDN) gebruiken
- Zorg dat je website up to date is.
- Maak gebruik van de meest recente stabiele PHP versie
Installeer een caching plugin
Het beste resultaat om de snelheid van je website te verhogen is het installeren van een caching plugin. Er zijn gratis plugins, maar ook betaalde plugins. Enkele bekende plugins zijn:
- WP Fastest Cache (gratis en betaalde versie)
- W3 Total Cache (gratis)
- Autoptimize (gratis en betaalde addons)
- WP Rocket (betaald)
- WP Optimize (gratis)
- WP Super Cache (gratis)
Wat de meeste plugins doen is:
- Het minimaliseren van CSS en HTML bestanden
- Browser caching
- Lazy loading
- CDN ondersteuning bieden
Kies de juiste hosting provider
Een goede hosting provider is essentieel om een snelle website te krijgen. Je kunt van alles optimaliseren, maar als je provider langzame servers heeft, dan blijft je website traag. Veelal zijn dit hosting providers die goedkope webhosting pakketten aanbieden. Hosting providers met duurdere pakketten hebben meestal de beschikking over snellere hardware en gebruiken state of the art oplossingen. E.e.a. is uiteraard afhankelijk van je budget, maar als het enigszins kan, kies voor een hosting provider met snelle servers. Heb je een WordPress website laten maken bij een bureau, waarbij de hosting wordt geregeld door dat bureau, informeer bij welk hosting provider zij de diensten afnemen of check de specificaties van de hosting als zij zelf servers hosten.
Verwijder onnodige plugins
Sommige WordPress websites hebben veel plugins geïnstalleerd. Vaak zijn er plugins die niet meer gebruikt worden. Verwijder deze plugins, want ze worden nog steeds mee geladen en zorgen ervoor dat de website trager wordt. Als je plugins wilt gebruikt, leg dan je focus op plugins van hoge kwaliteit. Niet alleen zal dit zorgen voor minder conflicten met andere plugins, maar het komt ook de snelheid van de website ten goede.
Afbeeldingen verkleinen
Afbeeldingen in niet geoptimaliseerd zijn, zorgen ervoor dat de website trager wordt. Er zijn verschillende plugins, waaronder WP Smush, die afbeeldingen kunnen verkleinen, zonder zichtbaar verlies van kwaliteit. Het is dan ook logisch dat een afbeelding van 200kb sneller laadt dan een afbeelding van 2MB. Bij sommige caching plugins heb je ook de mogelijkheid om afbeeldingen automatisch te laten verkleinen.
Gebruik van Social Sharing knoppen minimaliseren
Veel mensen denken dat het tonen van Social Sharing knoppen op iedere pagina op je website ervoor zorgt dat je veel meer bezoekers gaat krijgen. Dat klopt niet! Het zorgt niet voor veel meer verkeer op je website, maar het zorgt er wel voor dat de website trager wordt. Moet je dan geen Social Sharing knoppen gebruiken? Ja, maar gebruik ze met mate, dus bijvoorbeeld alleen bij berichten.
Content Delivery Network CDN gebruiken
De locatie van jouw server heeft een directe invloed op de snelheid van je website. Als je business in Nederland is en de server staat in Duitsland of in de Verenigde Staten, dan zou je willen dat gebruiker die in Nederland op je website komt, dat de content op basis van de locatie wordt aangeboden om de snelheid te verhogen. Om dit te bereiken is het verstandig om een CDN te gebruiken. Wat is een CDN? CDN is de afkorting van Content Delivery Network. Het is een netwerk van servers die geografisch verspreid zijn over het internet in verschillende datacenters. Er zijn veel CDN-providers. Wij gebruiken Cloudfare als CDN. Niet alleen zorgt het voor versnelling van de website, maar Cloudfare biedt ook een extra beveiliging voor de website.
Alles up-to-date houden
Zorg ervoor dat je de plugins en WordPress versies up-to-date houdt. Naast het veiligheidsaspect, zorg het er ook voor dat door optimalisaties en verbeteringen de website sneller wordt.
Maak gebruik van de meest recente stabiele PHP versie
PHP staat voor Hypertext Preprocessor’. Het is een scripttaal waarmee je dynamische webpagina’s kunt bouwen. WordPress maakt gebruikt PHP. Nieuwe versies van PHP worden beter (beveiliging) en sneller. Vooral het verschil tussen PHP 5.6 en PHP 7.3. is erg groot qua snelheid. Je kunt meestal je PHP versie aanpassen in je Control Panel (CPanel). Eind december staat PHP8 op de planning, dus wij zijn benieuwd wat voor impact dit gaat hebben op de snelheid van onze website.
0 reacties